dimecres, 5 de març del 2014

 

EDVARD GRIEG

CONCERT PER A PIANO I ORQUESTRA EN LA MENOR OP.16


Aquest compositor noruec, neix a Bergen el 15 de juny de 1843.
Va començar a estudiar piano amb la seva mare i posteriorment al conservatori de Leipzig, arribant a ser pianista professional i professor de música.
A pesar de que rebrà influències de compositors romàntics com ara Chopin, Schumann o Mendelssohn, la seva música es basarà en el folklore noruec, es a dir, en les melodies, cançons, danses i ritmes noruecs amb harmonies modals combinades amb música cromàtica. Per tant, el podem considerar un compositor nacionalista de finals del s.XIX.
Aquest concert per a piano, l'únic que té acabat, fou escrit a Dinamarca l'any 1868 i es va estrenar a Copenhague, el 3 d'abril del 1869, essent dedicat al pianista Edmund Neupert.
Grieg va revisar aquesta obra fins a set vegades, essent la darrera versió la de 1906-1907  la que s'interpreta avui en dia.
A aquest concert es poden veure influències del concert per a piano de Robert Schumann, que també està escrit en la menor i comença amb el piano com a introducció. De fet, el professor de piano de Grieg era amic de Schumann, i per tant, va inculcar al jove Grieg l'amor per la música d'aquest compositor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada